![Sushi]()
I dag står det sushi på menyen her på bloggen. Jeg har fått henvendelser fra flere lesere som har etterlyst det, og her kommer det altså. Først må jeg presisere at jeg ikke har så mye erfaring i å lage sushi selv. Men når det er sagt er jeg ganske så fornøyd med resultatet, i alle fall tatt i betrakting at en japansk sushikokk har syv års utdannelse! Det er jammen godt vi har Godfisk som har laget kjempefine hefter med oppskrifter, fremgangsmåter og masse inspirasjon, og som gjør at du gjør unna syv utdannelse i løpet av en ettermiddag på kjøkkenet (pluss litt til for finpussen…)!
Sushi er gatematen fra Tokyo som ble kultmat. Sushi forbindes ofte med rå sjømat, men trenger nødvendigvis ikke å inneholde fisk. Men, når du skal lage sushi er ferske og gode råvarer alfa og omega, i tillegg til god hygiene. Jeg har benyttet fileter fra Salma og Strøm, som kan brukes som de er. På Matportalen finner du informasjon om hva slags sjømat som kan benyttes som den er, og hva som må fryses ned først. Følger du disse rådene kan du trygt lage og nyte sushi hjemme på ditt eget kjøkken.
Jeg har laget tre typer sushi: Nigiri (formet ris med sjømattopping), maki (ris rullet i tang med sjømat- og grønnsaksfyll) og sashimi (tynne sjømatskiver som dyppes i soyasaus tilsatt koriander).
I de to første sushirettene er ris en viktig ingrediens. Tilberedning av risen er faktisk viet det første av de syv årene på «sushiskolen». Du klarer det på vesentlig kortere tid dersom du følger oppskriften nedenfor. Start tilberedningen av sushirisen i god tid. Bruk rundkornet japansk sushiris, men får du ikke tak i det kan du eventuelt benytte grøtris.
SUSHIRIS
- 4 dl sushiris
- 4 dl vann
- 3 ss riseddik
- 3/4 ts salt
- 3/4 ss sukker
Skyll risen godt i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen stå i 30 minutter i det siste skyllevannet.
Hell av skyllevannet og ha risen og 4 dl vann (like deler (tørr) ris og vann). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen og la risen koke videre i 15-20 minutter.
Risen skal marineres, og til det må du ha sushieddik. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Rør det hele sammen til salt og sukker er helt oppløst. Ha risen i en vid bolle og la risen stå i ca 10 minutter under et fuktig kjøkkenhåndkle.
Vend riseddiken forsiktig inn i risen, litt etter litt. Det er viktig at du ikke rører for hardt i risen, slik at den går i stykker. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. La den hvile på benken under et fuktig klede til du skal lage sushirullene. Risen skal være romtemperert når du skal lage sushien.
Ha gjerne en liten bolle med vann tilsatt riseddik klar, for å fukte hendene dersom risen kleber for mye når du «mekker» sushien.
NIGIRI
- fersk laks, torsk eller kamskjell, i tynne skiver
- sushiris
- wasabi
![Nigirisushi]()
Skjær fiskefileten i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Fukt hendene med vann (tilsatt riseddik) og lag en oval «ball» av risen. Ha litt wasabi på fileten og legg risballen oppå. Snu biten slik at fileten ligger oppå risen, og klem den lett sammen slik at risen fester seg til fileten. Legg nigirisushien på et fat med risen ned.
Dypp nigirien i soyasaus og nyyyt!
MAKI
- Laks, tunfisk, reker eller annen sjømat
- agurk, avokado eller mango
- sushiris
- noriark
Skjær fiskefileten og grønnsakene i strimler eller biter. Finn frem en bambusmatte (makisu) og legg et noriark oppå. Noriarket er laget av tang og kan spises. Fordel et tynt lag med sushiris over noriarket, men ikke helt ut i kantene. Det enkleste er å benytte fingrene. Legg sjømat og grønnsaker oppå risen. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene. Jeg laget to typer denne gangen; en med laks og agurk, og en annen med reker og avokado.
![Makisushi]()
Rull sammen noriarket til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann på kantene dersom noriarket ikke limer seg sammen. Legg rullen i kjøleskapet til du er ferdig med alle rullene.
Del hver rull i to, og deretter i to og to, slik at du får 8 biter av hver rull.
Server makisushien sammen med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Wasabien tilsettes gjerne soyasausen for å gjøre den sterkere, og ingefæren spises mellom hver bit for å rense ganen og klargjøre smaksløkene for en ny sushibit.
I tillegg laget jeg SALMA SASHIMI av resten av laksefileten, med ponzusaus som tilbehør.
![Sashimi med ponzusaus]()
Sushi er også barnevennlig mat, forutsatt at barnet liker rå fisk og ris, selvsagt. Jeg laget noen nigirisushi uten wasabi, men mest populær var sashimien, som gikk ned på høykant!
Når det gjelder mengde ris og sjømat benyttet jeg ca 4 dl (tørr) ris og ca 500 gram sjømat. Det er rikelig til en hovedrett for to eller forrett for fire (ca 30 biter + sashimi). Et godt vintips til sushi er Leitz Rheingau Riesling Trocken.
![Syltet ingefær]()
Syltet ingefær renser ganen og gjør smaksløkene klar for å nyte en ny sushibit.
Nå er det bare å sette i gang og kutte, rulle og trille risballer – og kose seg med både å lage sushien og ikke minst å nyte det ferdige resultatet! Hva med å invitere venner på sushiverksted og lage maten sammen? Det er både sosialt og hyggelig, og gjør at vertskapsjobben blir minimal.
Jeg vil avslutte med noe Oda, som skriver Odas blogg, fortalte meg forleden. Når man handlet sushi i gatebodene i Tokyo, sånn i riktig gamle dager, så spiste man med fingrene. Da ble man, som man jo ofte blir når man spiser med fingrene, klissete på fingrene. Det hang da tørklær fra taket på boden som man kunne tørke seg med. Og den beste sushien fant du i boden med det mest skitne tørkleet!
Lykke til!